Hvordan forstå fargekoder?
Hvordan lese og forstå fargekoder i fargekodesystemet Natural Color System (NCS)? Vi forteller deg hvordan!
Fargekoder systematiseres i Natural Color System, NCS, og gjør det mulig å uttrykke ulike farger med en kode. Systemet sikrer at alle, fra forbruker til fargehandler og interiørarkitekt, snakker om samme farge. Lærer du deg denne, kan du enkelt finne igjen den samme fargen overalt hvor de benytter samme fargesystem.
Slik knekker du fargekoden
La oss bruke fargekoden S 1040 – Y20R som eksempel. Koden er satt sammen av to ledd:
1040 – sier noe om forholdet mellom hvitt, sort og farge
Y20R – beskriver fargen
Nyansetriangelet - første ledd i NSC
Forholdet mellom sort, hvit og kulør beskrives som nyansen i en farge. De ulike nyansene er ordnet i et såkalt fargetriangel. Trekanten viser hvordan kuløren spes ut fra full kulør, slik at sort eller hvit dominerer.
Maks kulør er plassert til høyre på triangelet (C). Fargen toner ut mot hvit i øverste hjørnet (W), og mot sort i nederste hjørne (S).
NCS-fargekoden uttrykker dette i prosent. Tenk deg at sort + kulør + hvitt = 100%. Først kommer to sifre for sorthet, deretter to sifre for fargestyre – resten opp til 100 utgjør hvithet (men det skrives ikke).
Vår kode var 1040, det vil si at nyansen har 10 % sorthet og 40 % farge. Da er det igjen 50 % hvithet.
Fargesirkelen - andre ledd i NCS
I fargesirkelen er grunnfargene ordnet med en bokstav: Y for gult, R for rødt, B for blått og G for grønt. Denne bokstaven finner vi i andre ledd i fargekoden Y20R.
Andre ledd i fargekoden sier noe om mengden grunnfarge i en blandingsfarge. Når fargetonen dominerer, er fargen kraftig og intens. I eksempelet vi har brukt over, vil det si gult med 20 % rødt.
Tar vi like deler gult og rødt, får vi oransje med koden Y50R. De vil si at det er 50 % rødt i det gule. Dersom man synes fargen blir for rød kan man prøve fargekoden Y20R. Da er det 20% rødt i det gule, som betyr at fargen har 80% gult i seg.
Ikke glem S'en som er oppgitt i koden! Den står for Second Edtion, og er en utvidelse av NCS-systemet. Uten denne vil ikke fargen bli riktig blandet.
Slik bruker du fargekodene
Ved å bruke fargekoder kan du gjøre flere vurderinger. Ut fra første ledd kan du vurdere om nyansen er slik du vil ha den. Hvis tallet for sorthet er høyt så får fargen en mørk, grålig nyanse.
Ut fra andre leddet kan du vurdere om fargen er slik du vil ha den. Hvis tallet for kulør er høyt så er det en sterk signalfarge. Dersom tallene for både sorthet og kulør er lave er det en lys og lett farge.
Ved å endre tallene kan du konstruere akkurat den fargen du er på jakt etter. Resten ordner blandemaskinen hos Maxbo!
Kjekt å vite!
Dersom andre ledd i koden er erstattet med en N betyr det at fargen kun er en blanding av sort og hvitt. N står for nøytral.