Slik får du god fyr i peisen
Hvis du kan de riktige triksene, får du fyr i peisen så lett som bare det!
Kvalitetsforskjell på ved
Kvaliteten på veden er avgjørende. Det er viktig at veden er tørr for å få god fyr på peisen, og det er faktisk store kvalitetsforskjeller på ved. Veden Maxbo selger ble kåret til best i test av «TV2 hjelper deg» i 2019. Dette er vi svært stolte av, og vi er glade for trygghet det gir deg som kunde.
Vår bjørkeved fra CleanFlame ble kåret til best i test av Tv2 Hjelper deg, februar 2020.
Riktig lagring
Lagring av ved spiller også en avgjørende rolle; det er viktig å oppbevare veden på et tørt sted. Hos oss finner du både vedskjul og presenning som beskytter veden mot vær og vind. Er du usikker på om veden din er tørr nok, kan du lett sjekke dette ved hjelp av en fuktighetsmåler.
Opptenningshjelp
I tillegg til de tradisjonelle vedkubbene anbefaler vi å bruke litt opptenningsved for å få raskere fyr. Før var det mange som brukte avispapir, papp eller melkekartonger til opptenning, men det anbefales ikke lenger. Det er skadelig for miljøet fordi det er mindre rentbrennende.
Opptenningsved gjør sammen nytten og består av ved som er kuttet i tynne pinner. Disse tar lett fyr. Du kan kjøpe ferdig opptenningsved eller lage din egen.
Lag din egen opptenningsved
Mange lager opptenningsved med en liten øks, men det er kommet et nytt og revolusjonerende produkt til dette formålet som er trygg å bruke. Kindling Cracker er en hendlig liten vedkløyver hvor du enkelt og greit plasserer vedkubben oppi en liten sylinder og så bruker slegge til å kløyve veden.
Helt genialt – uten den skarpe eggen som en øks har. Du får opptenningsved på få sekunder og vedkløyveren kan brukes av liten og stor.
I tillegg til opptenningsved anbefaler vi å bruke opptenningsposer eller opptenningsruller for å få litt ekstra fart på sakene. Begge gir gode resultater, så hva du velger er ofte en smakssak.
Tenn på ovenfra og ned
SINTEF anbefaler at du skal tenne opp fra toppen og ikke nedenfra og opp slik de fleste er vant til. Da fyrer du nemlig mer effektivt og reduserer utslippene av farlige gasser. Dette kan være litt vanskelig i eldre ovner som ikke har tilførsel av ekstern luft, men får du det til er dette det beste for miljøet. Og du får mer igjen for pengene gjennom bedre effekt av veden.
Her er SINTEF sin anbefaling og oppskrift for opptenning:
-
Legg to vedkubber nederst.
-
Legg tynnere pinner lagvis over, på kryss og tvers med luft mellom.
-
Legg opptenningsprodukter under det øverste laget.
-
Sett fyr øverst. Flammene skal arbeide seg ovenfra og ned.
Luft er viktig
For at det skal ta ordentlig fyr, er det nødvendig med god trekk. Du bør derfor åpne ventilene og ha døren på gløtt til det brenner godt. Det er en vanlig feil å lukke for tidlig, og da slukker flammen. Ikke sett vedkubbene for tett og ikke bruk avispapir som er krøllet hardt sammen - da får ikke bålet nok luft og flammene slukker. Opptenningsved er generelt bedre egnet enn papir, da det skaper rom og gir nok luft rundt bålet. Først når det er god fyr inne i peisen kan du lukke døren.
For lite trekk?
Dårlig trekk er et problem i mange hjem, spesielt i tette nybygg. En veggventil kan bedre dette, og husk også at ventilator på bad og kjøkken kan spille inn fordi de trekker mye luft. Hjelper ikke disse tiltakene kan et ildsted med frisklufttilkobling være løsningen!