Finesser som grillelskere vil ha
Griller kommer i alle prisklasser, men det er ikke prisen som gjør deg til grillkonge. Med riktig grillutstyr kan du øke matopplevelsen og imponere både venner og familie.
Nei, den har ikke noe med grillkullet å gjøre. Det handler om fett og kjøttsaft som fordamper og trekker inn i kjøttet igjen!
Det er ikke vanskelig å enes om at grillmat smaker spesielt godt. Men hva er det som sørger for den særegne grillsmaken? Mange tror det er kullet i seg selv som preger smaken, men det er det ikke. Kull alene forbrenner uten å avgi røyk eller andre gasser som overfører smak til maten.
Den rike grillsmaken kommer fra fettet eller kjøttsaften, inkludert sukker og proteiner, som drypper ned fra maten og fordamper straks det treffer varmeelementene eller kullet. Dermed trekker de samme stoffene inn i kjøttet på grillen, nå i fordampet form.
Dette er årsaken til at gassgriller har egne varmefordelingsplater over selve brenner-elementene. Platene har ulike navn hos våre leverandører, men funksjonen er den samme: de skal hindre at fett og kjøttsaft treffer brenneren (og skaper oppflamming) og sørge for at kjøttsaften fordamper. Når kjøttsaftene drypper ned på de glovarme platene fordamper de straks til en smakfull os – som går rett tilbake i maten.
Merk at dette ikke handler om fettet som drypper ned og av og til tar fyr i en åpen grill!
Dét skjer når det er mye oksygen til stede, og gir en brent smak – noe du ikke vil ha. Når du derimot griller med lokket på, er oksygennivået lavere og det skal mer til før fettet begynner å brenne.
Husk! Ta vare på grillen, så varer den i mange år!
Når vi snakker om grillsmak, må det også nevnes at du har flere muligheter til å skape spesiell aroma på grillen. Spesielle trefliser som er innsatt med smak gir umiddelbar effekt når de legges på grillen. Du kan også legge maten på egne grillplanker i lønn eller sedertre, for å hente aroma derfra.