Slik velger du riktig grill
Plass, tid og matvaner er faktorene som bestemmer hvilken grill som er riktig for deg.
Griller kommer i alle prisklasser, men det er ikke prisen som gjør deg til grillkonge. Med riktig grillutstyr kan du øke matopplevelsen og imponere både venner og familie.
En spade til å flippe burgere, en børste til å holde grillen ren og et trekk som beskytter og bevarer grillen når den ikke er i bruk, er det viktigste å ha. Men det finnes så mange flere muligheter! Det er ingenting du ikke kan grille, og stadig flere får øynene opp for andre ting enn pølser og burgere på grillen. I takt med økende etterspørsel fra grillentusiaster jobber leverandørene jevnlig med å utvikle nytt grilltilbehør.
Pizzasten, grillplanke til fisk, kyllingrør og grillbrett i rustfritt stål er bare noen av de mange alternativene. Eller hva med å grille søtpotetfries i en stålbakke.
Varme og kontroll over denne er det viktigste punktet for å bli en grillmester, og det har aldri vært enklere. De fleste griller har termometer i lokket, men det finnes også andre løsninger som gir deg kontroll på matens kjernetemperatur. Et godt termometer og timer er et nyttig verktøy uansett om du er en ekte grillentusiast eller om du setter pris på all hjelpen du kan få.
Lag pizza på ekte, italiensk vis med en robust, keramisk pizzastein. Helt uten å ha en vedfyrt steinovn på kjøkkenet.
Varm opp steinen i 20 til 30 minutter før du legger på pizzaen. Jo varmere, jo bedre! Den intense undervarmen på grillen gjør nemlig at det bare tar noen få minutter å få en deilig og sprø bunn. Husk å bruk lokket for å holde varmen i grillen. Vær rask når du tar pizzaen inn og ut slik at du ikke mister varmen i grillen.
Å bake pizza synes også barna er veldig stas. La de komponere sine egne pizzaer til å legge på grillen.
En grillplanke av sedertre eller lønn setter en spennende smak på både laks og ørret. Legg planken i vann i en time eller to før du skal bruke den, så den blir gjennomvåt. Legg den deretter på grillen i cirka ti minutter, til planken er varm og det begynner å ryke. Nå kan du legge på fisken, og la den bake på medium varme i 20 minutter, avhengig av hvor godt stekt du like den.
Kok opp en blanding av eplejuice, grov sennep og finhakket estragon og smør marinaden på fisken.
Server fisken med en frisk salat bestående av små epleterninger (av grønt eple), blandet med Creme Fraiche, noen dråper sitron og litt finhakket estragon.
At nordmenn elsker taco er ingen nyhet. Men hvorfor ikke kombinere smaken av Mexico med grill?
Med en fajitapanne i støpejern kan du ta fredagstacoen på terrassen eller balkongen. Fyll pannen med det du liker best, som for eksempel strimlet svinekjøtt eller kylling, sjalottløk, paprika, cherrytomater, jalapeños og frisk koriander, og server det med tortillas som du selvfølgelig varmer på grillen.
Tørr kylling er ikke særlig godt. Med en kyllingholder eller et kyllingrør kan du grille en hel kylling, og nærmest være garantert et saftig resultat.
Fyll beholderen med øl, appelsinjuice eller noe annet som setter god smak. Gni kyllingen inn med en krydderblanding bestående av for eksempel hvitløk, chili, papirka, oregano, salt og pepper, og tre kyllingen på røret.
Når væsken på innsiden fordamper i takt med at kyllingen grilles fra utsiden, vil du få et resultat som er både sprøtt og saftig på en gang.
Vi anbefaler at du har god kontroll på varmen når du skal grille kylling.
Wok med masse deilige grønnsaker er sunn, god og rask hverdagsmat. I tillegg er det enkelt å lage.
Med en wokpanne i støpejern kan du bytte ut stekeplaten til fordel for grillen, og lage hele middagen utendørs.
Fres opp strimler av storfe, svin, lam, kylling eller laks, og varier i det uendelige med ulike grønnsaker. Hva med en wok med pak choi, rød, gul og grønn paprika, chili, bønnespirer, cherrytomater, sukkererter og eggnudler.
Ønsker du å grille mindre ting som scampi, mais eller oppkuttede grønnsaker, kan et grillbrett i rustfritt stål eller en grillform med håndtak være til god hjelp. Med et slikt brett unngår du å brenne følsomme matvarer, og får bedre kontroll på grillingen. Brettet kan også fint brukes til å grille fisk og kjøtt. Formene kan brukes mange ganger og er derfor bedre en engangsformer i aluminium.
Hva slags grill du trenger avhenger mye av hva du ønsker å grille på den, og hvor stor familie du har. Skal du kun grille små, enkle ting, har du ikke behov for mer enn en liten gassgrill. Velger du en grill med tre eller fire brennere kan du grille på indirekte varme – det vil si at grillen fungerer på samme måte som ovenen din.
De beste grillene gir deg mer kontroll på varmen – fordi de er bedre isolert, med doble plater i lokket, tykkere vegger og bedre tetting mot trekk.
Trekk inne i grillen gjør at temperaturen blir ujevn og matlagingen vanskeligere. En godt isolert grill blir også fortere varm igjen etter at du har åpnet lokket for å kikke.
Mer påkostede griller har mer robuste hengsler, flere rustfrie deler og mer stabile løsninger i alle ledd. Det gjør at de veier mer og varer mye lengre.
De dyrere grillene har flere finesser og rikere utvalg av tilbehør. Egen sidebrenner til sausen? Rotisseri-spyd som roterer av seg selv? Vi har det!