Hva gir den gode grillsmaken?
Nei, den har ikke noe med grillkullet å gjøre. Det handler om fett og kjøttsaft som fordamper og trekker inn i kjøttet igjen!
Kullgrillentusiasten vil alltid hevde at ingenting slår smaken av mat stekt på kull, og gassgrillen vil alltid gå seirende ut av tidsklemma. Slik får du best resultat ut av begge variantene.
Om du skal velge gass eller kullgrill kommer i stor grad an på livssituasjonen din. Har du en hektisk hverdag, er det en fordel å kunne nyte grill-livets goder og gleder på en rask og enkel måte. Da er gassgrillen perfekt!
Skjuler du en liten feinschmecker er det ingen tvil om at kullgrillen er vinneren. Selv om det ikke er kullet i seg selv som gir den autentiske grillsmaken, er det ikke til å legge skjul på at du kan få en litt annen smak med en kullgrill.
Fordelen med gassgrillen er at det går fort. På få minutter er grillen varm og maten kommer raskt på bordet. I en hektisk hverdag vil en kullgrill komme til kort. Den trenger gjerne 40 minutter fra du tenner den, til den er klar for bruk. Og her går mange i fella!
Begynner du å grille før tennvæsken har fordampet, ender du opp med mat med en smak av tennvæske. Det er verken spesielt sunt eller godt. Vent til kullet er grått, og du nesten tror det er for sent å grille. Det er først da grillen er klar.
Grillkull lages av tre, og hvis ikke alle trebitene blir forkullet i produksjonen kan du få noen aromaer fra kullet. Men da skal kullet være av god kvalitet, og du være ganske dreven for i det hele tatt å smake forskjell. I tillegg bidrar infrarød varme til å gi maten en stekeskorpe. Men det er nok heller fettet som drypper ned på kullet og fordamper som gir den gode grillsmaken, og ikke røyken fra kullet, slik mange tror.
I nyere tid har flere av de mer moderne gassgrillene kommet med egne varmefordelere, som i prinsippet fungerer på samme måte som kullet. Blant annet Broil King ® Flav-R-Wave og Webers Flavorizer Bars. Begge fordeler varmen og skaper aroma ved at fettet som drypper ned på "skjoldet" fordamper, og dermed skaper en aroma.
Uavhengig av om du velger gass- eller kullgrill bør du ta deg tid til å bruke både direkte og indirekte varme. Kjører du alle brennerne på full guffe vil du risikere å brenne hele middagen.
For å lage soner med direkte og indirekte varme starter du med å skru alle brennerne på fullt, slik at grillen blir god og varm. Deretter skrur du av varmen på noen av brennerne. På den måten beholder du direkte varme på deler av grillen og indirekte på andre.
Griller du på kullgrill fyrer du på vanlig måte, men når kullet er varmt skyver du kullet over på én side. Alternativt kan du legge et aluminiumsbeger midt under grillristen, og legge kullet rundt før du tenner grillen. Da vil du få en indirekte sone i midten.
Uansett om du griller med gass eller kull, direkte eller indirekte, er temperaturen avgjørende for et godt resultat. De fleste griller har termometer i lokket, men det finnes også andre løsninger som gir deg kontroll på varmen. Vi anbefaler et godt termometer uansett grillferdigheter!
En klassisk felle mange går i er å stikke en gaffel i kjøttet for å se om det er ferdig stekt. (Pipler det ut blank kjøttsaft skal kjøttet være ferdig stekt, hvis du er i tvil). Men, mye av den gode smaken sitter i denne saften, og stikker du i kjøttet for tidlig vil du risikere å få tørt kjøtt. Vi anbefaler derfor heller å benytte seg av et steketermometer. Da vil du hele tiden ha full kontroll på kjøttets kjernetemperatur.