Her er grill alternativene
Gassgrillen er blitt en favoritt for mange nordmenn, men kull og elektrisk grill har fortsatt sine fordeler. Vi forteller deg om forskjellen på de ulike typene av grill.
Bli familien og hele nabolagets grill-maestro med våre seks enkle grilltips.
Griller du vanligvis kun pølser og koteletter holder det lenge med en enkel grill. Planlegger du å grille litt jevnt gjennom sommeren, og gjerne litt utover høsten og vinteren også, bør du investere i en gassgrill med fire eller fem brennere, og sidebrenner. Dette er en perfekt familiegrill.
Velge en grill med kvalitetsmaterialer, som grillrist i støpejern og brennere i rustfritt stål. Kjøper du en grill med dobbelt lokk, vil dette gi grillen en termoeffekt som holder godt på varmen og du vil bruke mindre energi på å holde grillen varm.
Uansett om du bare skal grille til to personer, skal hele grillen varmes opp. Først etter at grillen er ordentlig varm kan du eventuelt skru ned temperaturen på to av fire brennere. Dette er en av de grunnleggende tingene du bør vite om for å få et godt grillresultat.
Ved indirekte grilling ligger maten litt vekk fra varmekilden. Skal du grille fisk eller spareribs bør du benytte deg av indirekte varme. Skru av brennerne rett under kjøttet eller fisken, og ha heller på varme på sidene. Det tar litt lenger tid, men gir et mye bedre og mer saftig resultat.
En biff der i mot kan du med fordel svi raskt på hver side på full guffe, over direkte varme, og deretter halvannet minutt på hver side på litt lavere temperatur.
Det er ikke bare pølser og biff som kan slenges på grillen. Så godt som alt kan grilles! Du trenger ikke være verdensmester i grilling for å imponere.
Grillet vannmelon er raskt og enkelt, og veldig godt som tilbehør. Skjær to til tre centimeter tykke skiver, og grill dem over direkte varme i 20-30 sekunder på hver side.
Maiskolber er en slager, men søtpotet, løk, tomat, sopp, asparges, brokkoli, squash og ananas smaker også ekstra godt grillet. Bruker du en aluminiumsform bevarer du noe av fuktigheten, og du unngår at det brenner seg fast.
Hjemmelaget pizza slår alltid an – også på grillen. Med en keramisk pizzasten får du garantert et bra resultat. Legg steinen på grillen og varm opp grillen til ca. 300 grader. Legg deigen på steinen, skru ned varmen på brennerne rett under til det lavest, og behold varmen på sidene. Etter seks-syv minutter er pizzaen ferdig.
Brenn ut grillen! Enten etter at du har laget mat eller før du griller neste gang. Da vil grillen vare i mange år. For å unngå at risten ruster anbefales det å olje risten med solsikke- eller rapsolje. Disse oljene setter ikke smak, og blir ikke harske. Husk også å alltid bruk trekk etter hver gang grillen har vært i bruk. Selv om grillen står under tak, kan vær og vind føre til rust, som vil hemme grillens levetid.