Benkeplate til utekjøkken
Lag en plasstilpasset benkeplate selv, Rune Strandenes viser deg hvordan du gjør det! Fremgangsmåten under er benkeplaten delt inn i 3 stk, da den midterste seksjonen er lavere enn sidene på grunn av grillen, slik at det passer akkurat dette kjøkkenet. Det fine med denne metoden er at du kan veldig enkelt tilpasse alle målene til ditt utekjøkken, fremgangsmåten er helt lik!
Ferdig resultat.
Alle mål og mengder som er tatt med her, tar utgangspunkt i dette kjøkkenet med følgende mål:
Totallengde kjøkken 320 cm
- Fordelt på 2 stk benkeplater a 104 cm og en benkeplate på 112 cm
- Dybde 62 cm
- Tykkelse 3 cm
Handleliste:
- 15 mm forskalingsflak 75 x 150cm – 3 stk
- Armeringsnett 80 x 120 cm – 4 stk
- Fiberplan ute – 6 sekker
- Heydi topp (overflatebehandling) – 1 l
- Listeskruer
Kappliste:
- Bunn sider – 62 cm x 104 cm – 2 stk
- Bunn midten – 62 cm x 112 cm – 1 stk
- Sidestykker – klyv biter på 4,5 cm og kapp på følgende mål:
- 62 cm (alle endestykkene) – 6 stk
- 107 cm (sidestykkene på de korte platene) – 4 stk
- 115 cm (sidestykkene på den lengste platen) – 2 stk
For å lage formene kan du bruke hva som helst, bare husk på at er det veldig grove materialer vil det bli avtrykk i støpen din. Dette er ikke så farlig under, men på sidene er det greit å unngå for grove materialer. En annen ting er at desto grovere materialer du bruker, desto vanskeligere kan det være å rive av forskalingen etterpå.
Jeg bruker 15 mm kryssfiner som er beregnet på forskaling, disse platene kommer i et hendig format og er lett å frakte med seg og ikke minst, bearbeide.
Fremgangsmåte:
- Kutt opp alle delene du trenger. Jeg kutter bunnen eksakt like stor som benkeplaten skal være, så fester jeg sidestykkene på utsiden, jevnt med bunnen. Jeg synes denne metoden er enklest og krever minst regning. Forbor slik at formen ikke sprekker, listeskruer er ypperlig å bruke til å skru det sammen med.
- Selv om disse platene er oljet vil jeg være på den sikre siden, så jeg bruker helt vanlig matolje og smører formene godt inn
- Klipp til armeringen, her er det viktig at man trekker armeringen litt inn fra sidene, slik at ikke det blir synlig på kanten av benkeplatene etterpå. For å løfte det litt fra bunn kan du klippe til noen ekstra biter som du bare legger i bunn av formen før du legger på det heldekkende nettet.
- Nå er formene klar til støp. Pass på at du legger de ut på et plant sted, dette er flytmasse, og det har en tendens til å legge seg i vater, så bruk litt tid på å få underlaget beint og fint. Bland flytstøpen etter anvisningen på pakken og hell i formene. Det går 2 sekker pr form.
- Flytmasse, spesielt blandet ut med visp, har en del luftbobler i seg, for å få disse ut kan du enten bruke en slagdrill og borre på kanten for å skape vibrasjoner, eller bruke en hammer og slå på formen. Jeg synes faktisk at hammeren fungerte best!
- Etter massen har fått en hinne på toppen som ikke kleber, dekk formene til med plast og la de ligge over natten. Det skader absolutt ikke å vanne betongen lett med en sprayflaske iløpet av herdetiden. Det viktigste her er at det ikke skal tørke for fort, da risikerer man at det kan sprekke litt opp. Nøkkelord her er skygge, fuktig og temperatur.
- Dagen etter er det bare å gyve løs med pussemaskinen! Jeg brukte en helt vanlig eksentersliper og pusset over alle toppene før jeg rev sidene på formen. Hvis du har god tid ville jeg faktisk ha latt formene stå en natt til, men puss toppen før det går for lang tid. Desto hardere betongen blir desto vanskeligere er det å pusse med vanlig sliper. Du kan selvsagt bruke betongsliper hvis du har tilgang til det, men jeg ville se om det gikk med helt vanlig eksentersliper, og overraskende så gikk det helt fint!
- Når du skal rive resten av formen er det viktig at du er kjempeforsiktig med hjørnene, disse er veldig utsatt og det kan fort knekke av en bit hvis du er for hardfør her. Men er du litt forsiktig går det bra! Kantene pusses enkelt med håndslipepapir, har du ventet en ekstra dag kan det godt være at en metallfil gjør nytten enda bedre hvis benkeplaten har blitt veldig hard.
- Før montering er det lurt å smøre inn hele benkeplaten med en sealer av noe slag, sement suger til seg vann og fett, og er veldig utsatt for flekker hvis ikke man behandler det. Jeg brukte heyd´di sin «topp» til dette, enkel å påføre med en klut. Legg to tynne lag, ikke ett tjukt.
- Skal du være ekstra nøye, kan du bruke en vinkelsliper på undersiden av platene og kutte et langsgående spor langs fremsiden, dette hjelper at vann slipper tak og ikke renner inn under platen etter det er montert. Sporet plasseres ca 1 cm inn fra kanten, og trenger ikke være dypere enn noen mm, det er kun for å bryte vannet fra å dra seg inn under platen.
- Nå er det bare å montere platene og håpe alt passer! Du kan bruke en utvendig monteringslim og ha på noen små klatter her og der for å holde alt på plass, men dette er tunge plater, så det er ikke sikkert du finner det nødvendig.
I prosessen av benkeplatestøpingen.
Tips
1. Puss godt
Puss godt på betongen for å komme gjennom det øverste laget som har herdet, jeg var litt kjapp på den ene platen og så forskjell på den og de som var pusset liit bedre. Ingen krise, men ekstra fint å få pusset ordentlig.
2. Behandle platene før montering
Behandle platene FØR du monterer de på kjøkkenet, sementen kan misfarge kjøkkenet. Hvis benkeplaten er ubehandlet vil vannet som renner ned på kjøkkenet fra eventuelt regn inneholde sement som kan reagere med overflaten på kjøkkenfrontene.
Dette erfarte jeg smertefullt selv, men det løste seg veldig enkelt med å ta på et lite strøk olje på frontene, og behandle benkeplaten skikkelig,
3. Smør deg med tålmodighet
3: vær veldig forsiktig med håndtering de første dagene etter støp, og riv forskalingen forsiktig for å ikke ødelegge hjørner/kanter