Her er naboreglene for nye gjerder
Vil du være helt sikker på at det nye gjerdet ditt settes opp lovlig? Reglene finner du i gjerdeloven!
Visste du at det finnes en egen lov for gjerder i Norge? Gjerdeloven – «lov om grannegjerde», som den heter – slår fast at du har rett til å ha gjerde mot naboen, så lenge det ikke er til direkte ulempe for den andre.
Her er flere punkter du bør kunne om du vil sette opp gjerde med loven i hånd:
Din rett
Du har rett til å sette opp gjerde mot naboen, så lenge det ikke er til direkte ulempe for naboen, og ellers ikke bryter med kravene i plan- og bygningsloven eller friluftsloven.
Naboen kan måtte betale
Hvis gjerdet også har en klar nytteverdi for naboen, sier paragraf 7 at du kan kreve at naboen også er med og deler utgiftene du har ved å sette opp gjerdet – så lenge nytteverdien er større enn kostnadene. NB: Dette gjelder kun boligeiendom, ikke hyttetomter.
Sjekk reguleringsplanen
Du kan i utgangspunktet velge gjerdet du liker best, men enkelte kommuner har krav til gjerder i reguleringsplanene. Her kan det være smart å sjekke med plan- og bygningsetaten om hva som gjelder for din eiendom.
Du må følge byggeskikken
Naboene har rett til å kreve at gjerdet du setter opp, ikke bryter for mye med byggeskikk og stilart for det øvrige nabolaget. En slik klage sendes i så fall til plan- og bygningsetaten. Uansett har du ikke lenger lov til å sette opp piggtråd på nye gjerder.
Fri sikt må sikres
Står gjerdet ditt ut mot vei, kan det vanligvis ikke være høyere enn 1,5 meter. Du må også passe på at gjerdet ikke hindrer fri sikt ved gatehjørner eller utkjørsler. Sperrer det sikten, kan du pålegges å bygge om gjerdet. Her kan det også gjøres lokale unntak i områder med særegen bebyggelse.
Tett gjerde, egne regler
Ønsker du å sette opp et tett plankegjerde? Da gjelder reglene om levegger, som sier at du må søke om tillatelse dersom gjerdet står på grensen mellom to eiendommer og lengden målt langs grensen er på over fem meter. Setter du leveggen eller gjerdet 1 meter innenfor grensa, er maks lengde 10 meter før du må søke kommunen om lov.
Retten kan hjelpe
Hvis naboer ikke blir enige om gjerdespørsmål, kan én eller begge parter kreve såkalt gjerdeskjønn før byggingen starter. Dette gjør du ved å fylle ut et kravskjema som sendes til jordskifteretten, som da ser på saken og kommer til en avgjørelse.