Les dette før du bygger levegg
Å bygge en levegg er mulig for de fleste, men det krever en viss innsats. Ved å benytte ferdige leveggselementer kommer du raskere i mål, men det er også mulig å bygge helt selv.
Ferdige levegger
Vi har ferdige levegger i ulike bredder og høyder. Sett sammen elementer slik at de passer perfekt til din hage eller uteplass, og monterer disse sammen med stolper.
Det enkleste er å montere levegg på en terrasse du allerede har. Ta mål av terrassen for å kunne planlegge hvilke leveggelementer som passer best. Husk å legge til stolpenes bredde når du planlegger leveggsløsningen.
Vi har stolper i to ulike dimensjoner (70x70 mm og 90x90 mm) og i flere lengder. Det skal være en stolpe i hver ende og hjørne, samt mellom hver levegg. Stolpene skal være 10 cm lenger enn høyden på leveggen. Vær oppmerksom på at levegger vil bli utsatt for vind og vi anbefaler derfor å bruke stolper på 90x90 mm for best mulig stabilitet og styrke.
Leveggene monteres til stolpene med egne festebraketter for levegger. Du skal bruke 4 festebraketter på hvert leveggselement. Fest brakettene ca. 10 cm fra toppen og fra bunnen på leveggen. Blåser det veldig mye der du bor, anbefaler vi at du bruke 6 festbraketter per levegg.
Dersom du skal montere hvitmalte levegger, har vi hvitlakkerte stolpeføtter og franske treskruer med hvitlakkert hode for du skal få et penest mulig sluttresultat. For andre levegger, kan du benytte varmgalvaniserte stolpeføtter.
Stolpene må forankres godt til underlaget for at leveggene skal stå støtt og stabilt. Underlaget avgjør hvordan du fester stolpene.
Bygge selv
Du kan bygge levegg av mange typer materialer. Kledningsbord er mye brukt, men du kan også bruke trespiler, rundstokk, pilekvister og andre alternativer. Hvis du bruker kledningsbord, bør de være 19 eller 22 mm tykke. Vil du ha stående kledning, må du horisontale spikerslag. Spikerslag kan føres forbi stolpene eller stikkspikres mellom dem. De vanligste dimensjonene er 36 mm x 73 mm, 48 mm x 48 mm eller 48 mm x 98 mm. Spikerslag bør være trykkimpregnert i klasse AB.
Husk at leveggen ikke bør være helt tette selv om du vil skjerme for vind. Tette vegger vil gi vindvirvler på baksiden, så det best er en levegg der materialene dekker ca. 75-80 % av veggen. Du kan begrense mengden vindvirvler ved å la det være en åpning på 10-15 cm helt nede ved bakken.
For å hindre innsyn må en levegg være 1,8–2,0 m høye, men skal du skjerme mot vind kan den gjerne være noe lavere. Bygger du en veldig høy og tett levegg vil det bli mye skygge på baksiden, noe som kan påvirke hva du kan bruke området til.
Tips for montering av levegg
Riktig bruk av stolpesko
Stolpeskoene skal monteres langs med (og ikke på tvers) av leveggenes lengderetning, slik at stolpeføttene støtter sideveis. Stolpene festes til stolpeføttene med franske treskruer (minimum 35 mm M8). Vi anbefaler å forbore stolpene for å unngå at de sprekker ved montering.
Montering på terrassegulv i tre eller betongplate
På terrassegulv og betongplate anbefaler vi at du bruker stolpesko med plate. Innfestingen av stolpeskoene på tregulv bør ha feste gjennom tregulvet og ned i den underliggende konstruksjonen. Dersom du kun fester i terrassebordene kan det bli for svakt når vinden tar tak. Ved innfesting av stolpeskoene på betongplate, benyttes ekspansjonsbolter.
Fundamentering av stolper
Grunnforholdene der du bor avgjør hvordan du bør fundamentere stolpene. Ved telefarlige masser i grunnen bør du fundamentere stolpene så dypt at de er sikret mot bevegelse på grunn av tele i bakken. Ved telefrie masser kan du fundamentere grunnere enn vanlig teledybde. Alternativt kan stålprofiler og runde stolper av tre drives ned i grunnen. På fjellgrunn må du bore hull til forankringsbolter og så støpe dem fast.
Kilde: SINTEF Byggforsk