Lettstelt uteplass med belegningsstein
Legger du belegningsstein får du et lettstelt og innbydende utemiljø, og du kan enkelt tilpasse utformingen til gårdsplassen og uteplassen du har. Vårt beste tips er å bruke tid på utformingen – det lønner seg alltid.
Belegningsstein holder seg fin lenge, trenger lite vedlikehold og er et godt underlag å gå på. Men for at det skal bli akkurat slik du drømmer om, er det viktig å tenke gjennom alle detaljer før du starter på jobben. Gjør du det, kan belegningsstein holde seg fin og fungere godt i mer enn 50 år - nesten uten vedlikehold.
Legges på drenerende masser
Riktig underlag er viktig for å få et godt og varig resultat. Grav ut 20 - 25 cm dersom du ønsker å anlegge en hagegang. Skal du legge belegningsstein i en innkjørsel, må du grave ut enda mer, hele 30 - 40 cm. Alt du graver ut skal erstattes av pukk og grus.
Massene må være drenerende og du må komprimere dem godt. Legg et jevnt lag (2-3 cm) med fin grus (størrelse 2-5 mm) øverst for å jevne ut små variasjoner og ujevnheter. Dersom du skal legge belegningsstein i en innkjørsel, er det viktig at steinene legges på tvers av kjøreretningen.
Fiberduk og dreneringsrenne
Dersom underlaget består av leire, sprengstein eller blandingsmasser, må du bruke fiberduk i bunnen. Duken forhindrer at jord og leire trenger opp og forårsaker telehiv. Vær oppmerksom på at vann som blir liggende under belegningen kan forårsake skader. Maxbo tilbyr dreneringsrenner som enkelt sikrer avrenning av vann. En dreneringsrenne vil samle opp vannet med et lite fall fra huset på ca. 2 cm pr. meter.
Husk det viktige grunnarbeidet
De viktige fugene
Mellomrommene mellom steinene kalles fuger. Fugene skal fylles opp med fin fugesand. Fulle fuger forhindrer ugress. Rengjør fugene regelmessig med vann og børste. Det er bedre med regelmessig rengjøring med børste enn årlig høytrykksspyling. Det høres kanskje rart ut, men dersom fugene ikke utføres riktig, kan det redusere belegningens levetid. Du bør derfor etterfuge belegningssteinen minst en gang i året, gjerne både vår og høst. Da beholder fugene de gode funksjonsegenskapene. Hvis fugene ikke fylles godt opp og dekket blir utsatt for belastninger, vil steinene bevege seg og fugesanden vil da forsvinne ned i settelaget. Riktig utført fuger er derfor viktig for å unngå kantavskallinger.
Bytte fuge
Skal du reparere gamle fuger, må minimum 20 mm av den gamle fugen fjernes. Fjern gjerne alt, helt ned til settelaget. Bruk vann for fjerning av organisk materiale, og la fugen være helt ren og tørr før du fyller på med ny fugesand. For å sikre at ugress ikke kommer fort tilbake, anbefaler vi at du bruker sopp og algefjerner i fugene før du fyller på med den nye sanden.
Bruk av kantstein
Kantstein lager en fin avslutning på området med belegningsstein. I en innkjørsel mot trafikkert vei kan du gjerne bruke kantstein og sette den i jordfuktig betong, men mot gressplen kan du sette kantstein i bærelaget dersom dette er bredere enn toppdekket. Du kan bruke innvendige eller utvendige hjørner i vinkler. For å skape buer eller sirkler, brukes du innvendige eller utvendige buer.
Du kan også bruke kantstein som skille mellom belegningsstein, gressplen og blomsterbed.
Impregnering av belegningsstein
Vær oppmerksom på at også belegningsstein påvirkes av værforhold. Belegningsstein som ligger i skygge, f.eks. under trær, kan fort bli grønne av alger. Ved å påføre belegningssteinen sopp og algefjerner en gang i året, unngår du dette.
Kombinasjonen av vann og frost kan ødelegge den fine overflaten, men det kan du forebygge ved å impregnere belegningssteinen. Impregneringen reduserer også groing og flekker. Det er altså en enkel måte å sikre at belegget holder seg fint og beholder den glatte overflaten.
Husk fraktkostnaden
Når du bestiller heller eller belegningsstein, er det lett å glemme at fraktprisen kommer i tillegg. Disse produktene veier opp til halvannet tonn pr. pall, og hver pall belegningsstein dekker 10-12 kvadratmeter. Du kan med andre ord ikke hente selv med vanlig bil eller tilhenger. Vi hjelper deg med å regne ut hvor mye du trenger, og hva det koster å få steinen kjørt hjem til deg med lastebil.