Skap minner rundt bålpanna
Å tenne bål betyr mye kos og hygge. Med en bålpanne er det trygt å tenne bål, både på hytta og i hagen. Vi har produktene som løfter opplevelsen til nye høyder – hvem vil vel ikke grille vafler over bålet?
Grill vafler
Det blir garantert god stemning med nygrillede vafler – spesielt fra et vaffeljern i støpegods med langt stålskaft og håndtak av tre. Vaffeljernet legges enten på grillristen i bålpanna eller direkte på bål.
Pensle gjerne vaffeljernet inn med matolje en dag før du skal bruke det. Vaffeljernet må varmes sakte opp før bruk, men når det først blir varmt blir det fort veldig varmt og holder lenge på varmen. Pass på at det ikke er for varmt under steikingen, da blir vaflene brent. Jernet skal heller ikke være for kaldt, da renner røren ut. Vær tålmodig og prøv deg litt fram.
Det er best å steke vafler når flammene er små. Vaffeljernet plasseres lettest over grillristen. Dette sørger for at jernet ligger flatt og at man får jevnest mulig varme. Husk å snu jernet innimellom, for å få gjennomstekte vafler. Vaflene er ferdige når de er gylne og sprø. Bruk godt med smør eller matfett når du steker vaflene. Legg på litt småved innimellom for å holde så jevn varme som mulig. Sett inn vaffeljernet med et tynt lag matolje etter bruk.
Nykokt kaffe – rett fra bålet
Den klassiske kaffekjelen fra Espegard egner seg godt for alle typer friluftsliv. Den rustfrie stålkjelen vil bli svart ved bruk og kalles derfor av mange for Svartkjele. Kaffekjelen kan henge både over bålpanna og et vanlig bål. En smart sil på innsiden av kjelen gir minimalt med grut i koppen – det er bare å nyte!
Grilla, fristende toast
Toastjernet er laget i støpegods og har langt stålskaft og håndtak av tre. Du kan legge toastjernet enten på grillristen i bålpanna eller direkte på bål.
Støpejern blir veldig varmt og holder lenge på varmen. Som ved bruk av vaffeljernet, er det best å steke over små flammer eller glør. Bruk smør eller matfett ved steking, og pass på at det ikke er for varmt når du steker. Toastjernet plasseres lettest over grillristen. Da ligger jernet flatt og du får jevnest mulig varme. Settes inn jernet med et tynt lag matolje etter bruk og sørg for å oppbevare det tørt.
Noen tips helt til slutt
Hvis du steker over glør, unngår du sot fra flammene på støpejernsproduktet. Støpejern egner seg svært godt til mye, men skal du lage matretter som inneholder tomat anbefaler vi å bruke stålprodukter.
Tomat og andre syreholdige produkter fremskynder nemlig rust i støpejern ettersom syren etser hull i fettlaget. Det betyr at du bør lage pizzafyll, tacosaus og andre retter med tomat i en stålpanne eller -kjele.
Ikke en bålpanneentusiast? Kanskje du heller ønsker deg en utepeis? Vi har også flere varianter av utepeis og tilbyr selvsagt også bjørkeved av høy kvalitet.